Nieuw zwembad in 2021

grafisch constructie van de buitenkant van het zwembad met een groot toegangspad en links en rechts daarvan een grote grasvlakte waar je kan zitten om te picknicken

Gebruiksreglement De Zwemkom

Het gebruiksreglement voor ons nieuw zwembad De Zwemkom werd goedgekeurd. We bouwden dit bad met drie prioritaire doelgroepen in het achterhoofd:

  • Wevelgemse gezinnen met (jonge) kinderen
  • baantjeszwemmers
  • verenigingen en scholen

Dat heeft zich vertaald in de prijszetting en openingsuren.

Kinderen zwemmen gratis

We mikken vooral op Wevelgemse gezinnen (met jonge kinderen), sportzwemmers en verenigingen en scholen. Dat heeft zich ook vertaald in de prijszetting:

  • Uniek is dat alle Wevelgemse kinderen jonger dan 6 jaar gratis kunnen komen zwemmen
  • Voor het eerst maken we een onderscheid tussen inwoners en zwemmers van buiten de gemeente. Zwemmers van buiten de gemeente betalen iets meer.
  • Sport- of baantjeszwemmers zwemmen goedkoper naarmate ze meer komen zwemmen.

Ook open op zondag

Bovendien zal De Zwemkom ruimer open zijn dan het huidige zwembad (in niet-coronatijden). We gaan van 40 uur naar 60 uur per week zwemplezier voor publiek.

De ene klas zwemt, de andere volgt les boven het zwembad

Om de uitstap naar het zwembad voor scholen zo efficiënt mogelijk te maken, kunnen zij gebruik maken van de 2 leslokalen op de eerste verdieping (via een verplaatsbare wand kan daar één groot lokaal van gemaakt worden). Terwijl de ene groep zwemt, kan de andere groep les volgen en omgekeerd. Zo verliezen scholen geen tijd of moeten ze niet met een halflege bus rijden.

Verdere timing

We zijn blij dat de coronacrisis een beperkte impact heeft gehad op onze timing. Het gebouw werd opgeleverd en de gemeentelijke diensten kunnen hun intrek beginnen voorbereiden. Op zaterdag 23 januari volgt de officiële opening in aanwezigheid van Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

Verder staan ook nog op het programma:

  • verhuis van de sportdienst van het oud zwembad naar het nieuw
  • technische opleiding redders
  • evacuatie-oefening
  • inrichting cafetaria

Prijzen voor individuele bezoekers

Ticketprijs De Zwemkom
Ticketprijs jaar De Zwemkom

↑ Deze passen zijn 1 jaar geldig. De familiepas is enkel geldig voor gezinnen waarvan maximaal 2 meerderjarige gezinsleden met kinderen jonger dan 12 jaar.

Ticketprijs groep De Zwemkom

↑ Het reductietarief voor groepen vanaf 10 personen moet vooraf aangevraagd worden.

Prijzen voor groepen en verenigingen

Ticketprijs groepen en verenigingen De Zwemkom

Prijzen voor scholen

Ticketprijs scholen De Zwemkom

Prijzen voor private zwemlesgevers

Ticketprijs private zwemlesgevers De Zwemkom
Foto nieuwe Speelelementen zwembad van Wevelgem. nieuwe glijbaan en peuterbad versierd in het geel en donkerblauw

Het zwembad komt op het sportcentrum in Wevelgem, op het voetbalterrein aan de kant van de Moorselestraat. In het college van burgemeester en schepenen van 19 december werd het ontwerp en de bouw van het nieuwe zwembad toegewezen aan de inschrijver Van Roey Vastgoed/Groep Van Roey.

Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Op de gelijkvloerse verdieping komt uiteraard het zwembad, met drie baden.

Drie baden

Het grootste is een 25-meter sportbad met 7 zwembanen. Ter vergelijking: het huidige zwembad telt er 5. Bovendien zal de mogelijkheid er zijn om het zwembad op te delen in 8 trainingsbanen. Het diepe gedeelte van het bad krijgt een beweegbare bodem. Die bodem kan ingesteld worden tussen 0 en 3 meter. De diepte van 3 meter maakt het zwembad geschikt voor duiklessen. Anderzijds kan de diepte van het zwembad bijvoorbeeld afgesteld worden op 1m10. Op die manier is het zwembad over de hele lengte ondiep, wat voor een groter gevoel van zekerheid zorgt bij beginnende zwemmers en vele senioren en het hele bad geschikt maakt voor andere watersporten, bijvoorbeeld aquagymlessen.

Naast het grote bad is er nog een instructiebad, van 7,5 meter op 10 meter en 60 tot 90 centimeter diep, vergelijkbaar met het instructiebad in het huidige zwembad.

De focus ligt dus bij het ‘zwemmen’: het schoolzwemmen en baantjes-en sportzwemmen. Er wordt echter ook een attractieve recreatie voorzien, om ook jonge gezinnen met kinderen tot 8 jaar aan hun trekken te laten komen.  Het derde bad is daarom een peuter- en recreatiebad van 30 centimeter diep. Daar komt één brede glijbaan in, een kleine glijbaan en talrijke speelelementen. Mama’s en papa’s die hun kinderen in de gaten willen houden terwijl ze ravotten in het recreatiebad, kunnen aan de zijkant van het zwembad plaatsnemen op verwarmde zitbanken.

Bij De Zwemkom wordt gekozen voor een kleiner aantal individuele cabines (23), maar voor méér gezinscabines (7), een beslissing die gebaseerd werd op de ervaringen in het huidige zwembad.

Op de eerste verdieping loopt doorheen de zwembadhal een passerelle, van waarop bezoekers naar de zwemmers kunnen kijken beneden. Er is een cafetaria van waaruit bezoekers zicht hebben op het zwembad. De cafetaria heeft ook een buitenterras met zicht op het sportcentrum.

Verder vind je op de eerste verdieping twee klaslokalen. Op die manier kunnen scholen met twee of drie klassen een hele voormiddag of namiddag naar het zwembad komen en een les plannen voor de ene klas, terwijl de andere klas zwemles heeft. Scholen kunnen vaak betaalbaarder transport vinden als ze met twee klassen tegelijk naar het zwembad kunnen trekken. Naast die leslokalen komen nog twee kantoren, een vergaderruimte, een omkleedruimte voor het personeel en een refter.

In het gebouw worden 2 groepskleedkamers met douches en een individuele kleedkamer voorzien voor de buitensporten (voetbal, atletiek, …).  Deze kunnen onafhankelijk van het zwembad gebruikt worden.

Wevelgem kiest voor een duurzaam zwembad. Door het gebruik van energiezuinige installaties en een goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwenschil voldoet het zwembad aan de BEN-eisen 2021.

Brede doorgangen, een mobiele zwembadlift, een luie trap in het sportbad, een helling naar het recreatiebad zijn maar enkele maatregelen om er voor te zorgen dat het zwembad toegankelijk is voor elke bezoeker. Er is een begeleidingstraject lopende met de organisatie INTER om de toegankelijkheid van het gebouw te verzekeren.

Investering en timing

Vanaf begin 2021 kan het zwembad in gebruik genomen worden.  Dit project kost 9 984 470 euro.

Foto van het binnen zwembad beneden

Het oude zwembad langs de Vanackerestraat blijft open tot wanneer het nieuwe zwembad afgewerkt is. Hoe we de vrijgekomen ruimte na afbraak van het oude zwembad zullen invullen, wordt verder onderzocht in het kader van het Masterplan Centrum Wevelgem.

Tijdens de werken aan het zwembad wordt de atletiekpiste op de site vernieuwd. Naast het ingesloten voetbalveld komt ook een beachvolleybalveld. Die werken zijn intussen afgerond. 

Wevelgem krijgt 1 026 875 euro subsidies via de projectoproep bovenlokale sportinfrastructuur voor de realisatie van het zwembad, de renovatie van de atletiekpiste en het voorzien van een beachvolleybalveld.

Werken zwembad

Logo van Sport Vlaanderen met het halve hoofd van een leeuw