Huidige maatregelen
Voor de meest recente maatregelen kun je steeds terecht op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/. Hier staan alle maatregelen opgesomd en kun je ook een antwoord vinden op heel wat veelgestelde vragen.
Heb je hier geen duidelijk antwoord gevonden? Neem dan contact met de de helpdesk van de FOD Economie (0800 12 033)
Raakt u er nog niet uit: mail dan naar lokale.economie@wevelgem.be. We proberen zo goed mogelijk te antwoorden op uw vraag.
Ondersteuning ondernemingen:
Vlaamse en federale steunmaatregelen
Op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen is een duidelijk overzicht te vinden van alle steunmaatregelen van de Vlaamse Regering. Een overzicht van de Federale steunmaatregelen vindt u hier.
Ondernemersorganisaties
Zowel VOKA als UNIZO hebben op hun website een handig overzicht geplaatst van alle steunmaatregelen. Zo ben je zeker dat je niets mist.
Overzicht VOKA Overzicht UNIZO
De gemeente Wevelgem biedt volgende ondersteuning:
- Subsidie voor preventiemaatregelen: aanvullend op de premie van VLAIO: elke onderneming die in aanmerking komt voor een sluitings- of compensatiepremie van de hogere overheid, kan een extra subsidie aanvragen bij de gemeente. Als een onderneming uitgaven verricht in functie van de veiligheid (dat kan gaan van de aankoop van handgels tot het plaatsen van plexiglas en dergelijke), dan kan die 75% van die uitgaven terugbetaald krijgen, met een maximum van 200 euro. Meer info en een aanvraagformulier vindt u hier.
- De actie Koop Lokaal: We willen onze inwoners zoveel mogelijk aansporen om lokaal te kopen en zo onze lokale handelaars te steunen. Maak gebruik van de promomaterialen om deze boodschap ook te verspreiden.
Download banner Download affiche
- Als gemeente pakken we mee uit met jullie online- of afhaal aanbod.
- Geef jullie aanbod door via onze webformulieren: Registreer hier je horeca-zaak - Registreer hier je niet-horecazaak (goederen)
- De info staat dan op onze website met een rechtstreekse link uit www.ikkooplokaal.be te raadplegen.
Heeft u nog vragen: mail dan naar lokale.economie@wevelgem.be.
Ook deze maatregelen gelden nog steeds:
Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. Deze regels zijn belangrijk voor de gezondheid van iedereen. Zo word jij niet ziek of kan je niemand ziek maken. Dankjewel om ze te volgen. Samen stoppen we het coronavirus. Vind de laatste updates hier:
Sinds 19 oktober geldt ook een verbod op de verkoop van alcoholische dranken vanaf 20 uur tot 05 uur ’s morgens. Bovenop dit verbod verbiedt de gouverneur ook het aanbieden, bereikbaar of beschikbaar stellen van alcoholische dranken tijdens de vermelde uren. Dit wil zeggen dat u als uitbater of verkoper de alcoholische dranken vanaf 20 uur onbereikbaar moet maken voor het publiek, ook in automaten. Wie dit niet kan, sluit verplicht de deuren om 20 uur. De regel geldt ook bij de levering of bij het afhalen van maaltijden. Na 20 uur mogen enkel niet-alcoholische dranken meegeleverd of afgehaald worden. U vindt hier het besluit.
Het coronaherstelplan:
Er werden al heel wat maatregelen aangekondigd om getroffen ondernemingen extra ondersteuning te bieden.
Gemeentelijke steunmaatregelen
Naar aanleiding van de coronacrisis heeft het college van burgemeester en schepenen het initiatief genomen om een overleg op te starten met alle fracties van de gemeenteraad. Er werden drie werkgroepen en een centrale stuurgroep opgericht. In die werkgroepen werden steunmaatregelen en richtlijnen voorbereid voor diverse beleidsdomeinen waarop de coronacrisis een wezenlijke invloed heeft. Dit alles werd gebundeld in het coronaherstelplan.
Wat werd er precies beslist op het vlak van Lokale economie?
Elke onderneming die in aanmerking komt voor een sluitings- of compensatiepremie van de hogere overheid, kan een extra premie aanvragen bij de gemeente. Als een onderneming uitgaven verricht in functie van de veiligheid (dat kan gaan van de aankoop van handgels tot het plaatsen van plexiglas en dergelijke), dan kan die 75% van die uitgaven terugbetaald krijgen, met een maximum van 200 euro.
Meer informatie over de subsidie voor preventiemaatregelen
De verkoop van de Wevelgemse Kadobon wordt dit najaar (wanneer we een onlinebon lanceren) gestimuleerd door de bijkomende bedeling van 20 000 euro aan cadeaubonnen onder de bevolking. Bij de aankoop van cadeaubonnen krijgt de burger de kans om bijkomende bonnen te ‘winnen’. Op die manier stimuleren we niet alleen de aankoop van bonnen, het is nog eens 20 000 euro die rechtstreeks in de lokale economie wordt gepompt. Daarnaast wordt een promotioneel budget voorzien om de lancering van de nieuwe cadeaubon te ondersteunen.
Wanneer horecabazen een aanvraag indienen voor een terras, stelt de gemeente zich flexibel op. Openbaar domein mag ingenomen worden, waarbij natuurlijk rekening gehouden moet worden met het verkeer en de verkeersveiligheid. Op die manier willen we horecazaken helpen hun capaciteit uit te breiden, zodat ze op een veilige manier kunnen uitbaten.
Meer informatie over de tijdelijke uitbreiding van terrassen
Een tweede lockdown: huidige maatregelen en ondersteuning
We worden spijtig genoeg met een tweede lockdown geconfronteerd. Als gemeente kunnen we hier niet veel aan doen... We kunnen jullie wél zo goed mogelijk informeren en ondersteunen. Op onze website hebben we een overzicht gebundeld van de huidige regels en de ondersteuning die de Federale en de Vlaamse overheid en de gemeente voorzien om jullie door deze periode te helpen.
Huidige regels:
- Telewerk is verplicht, overal waar het kan. Waar telewerk niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. Bedrijfskantines gaan dicht.
- De vakantieparken en campings worden in hun integraliteit gesloten vanaf dinsdagochtend 3 november. In vakantieparken worden indoor- en outdooractiviteiten gestopt tot dan. Zwembaden, restaurants en bars worden gesloten. Maaltijden worden genuttigd in de vakantiehuisjes, per gezin.
- Hotels en B&Bs blijven open, maar de restaurants en bars gaan dicht. Maaltijden worden genuttigd op kamer. Niet-essentiële winkels sluiten, maar kunnen wel afhaal en thuislevering organiseren van goederen die op voorhand werden besteld. Geen toegang tot de winkel bij afhaling.
- Om een gelijk speelveld te bewaren, beperken supermarkten en markten (< 200 personen) hun aanbod tot wat in de essentiële winkels wordt aangeboden.
- Garages en fietswinkels voeren enkel nog herstellingen uit.
- Niet-medische contactberoepen (inclusief kappers, grimeuses, wellness, massage, schoonheidssalons) sluiten.
- Bedrijven en landbouwbedrijven blijven open, mits naleving van de verplichtingen inzake telewerk, mondmasker en social distancing.
- Dierenparken sluiten.
De maatregelen gelden voor anderhalve maand, tot en met zondag 13 december 2020. Voor de niet-essentiële winkels gebeurt er op 1 december een evaluatie door het Overlegcomité.
Wat zijn essentiële winkels:
1° de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels;
2° de winkels voor verzorgings- en hygiëneproducten;
3° de dierenvoedingswinkels;
4° de apotheken;
5° de kranten- en boekenwinkels;
6° de tankstations en de leveranciers van brandstoffen;
7° de telecomwinkels, met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen;
8° de winkels voor medische hulpmiddelen;
9° de doe-het-zelfzaken;
10° de tuincentra en boomkwekerijen;
11° de bloemen- en plantenwinkels;
12° de groothandels bestemd voor professionelen, maar enkel ten gunste van deze laatsten;
13° de gespecialiseerde detailhandelszaken die kledingstoffen verkopen;
14° de gespecialiseerde detailhandelszaken die breigarens, handwerken en fournituren verkopen;
15° de winkels voor schrijf- en papierwaren.
Wat houdt de beperking van het aanbod in bij winkels die openblijven: het aanbod blijft beperkt tot de genoemde essentiële goederen en enkel voor het deze goederen.
Voor dit niet essentiële assortiment kunnen alle winkels werken met een afhaal- of bezorgsysteem. Zie ook hieronder bij ondersteuning vanuit de gemeente.
Het laatste ministerieel besluit vindt u hier.
Veel gestelde vragen vindt u hier.
Update 4 juni - 8 uur
De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat we kunnen overgaan naar de volgende fase van de exitstrategie. Van nu af aan is vrijheid de regel en wat niet mag de uitzondering.
Horecasector
Alle horecazaken mogen vanaf 8 juni terug openen, behalve:
- speelhallen,
- banket- en receptiezalen (mogen openen vanaf 1 juli, met max. 50 personen)
- nachtclubs (zeker niet voor eind augustus)
Alle andere horecagelegenheden mogen opnieuw opengaan, volgens een zeer nauwkeurig protocol. De hoofdlijnen van dit protocol zijn onder andere:
- Een afstand van 1m50 tussen de tafels (lees: tussen de personen die aan verschillende tafels zitten);
- Maximaal 10 personen per tafel;
- Elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten;
- De obers moeten een masker dragen;
- Alle horecagelegenheden mogen tot één uur ’s morgens openblijven, net zoals de nachtwinkels.
De definitieve richtlijnen volgen nog en zullen terug te vinden zijn op de website www.heropstarthoreca.be
Sportsector
Vanaf 8 juni kunnen de contactloze sportactiviteiten worden hervat, indoor en outdoor, amateur of professioneel, competitie en training. Sportzalen en fitnessruimtes mogen ook heropenen, mits het protocol in acht wordt genomen.
Zwembaden, sauna’s en wellnesscentra moeten in dit stadium gesloten blijven.
Bedrijven
Het wordt aangeraden om te telewerken als dat mogelijk is.
Handelszaken en contactberoepen
Voor de handelszaken en contactberoepen die in de vorige fases mochten heropstart blijven dezelfde veiligheidsvoorschriften gelden.
Fases 4 en 5 van onze afbouwstrategie vinden plaats in juli en augustus, als de epidemiologische situatie het toelaat.
Update 2 juni - 11 uur
De Nationale Veiligheidsraad beslist op 3 juni over de eventuele heropstart van de horecasector.
Er werd een aparta webpagina aangemaakt waar alle informatie over de horeca zal gebundeld worden:
Update 18 mei - 8 uur
De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 13 mei 2020 besloten om de maatregelen tegen het coronavirus geleidelijk aan verder te versoepelen. Concreet wordt een bijkomend deel van de maatregelen die sinds 18 maart 2020 van kracht waren, volgens bepaalde voorwaarden opgeheven vanaf 18 mei 2020.
Winkels en handelszaken
Algemeen principe: industriële activiteiten en b2b-diensten zijn toegelaten. Ondernemingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten zijn ook toegelaten vanaf 18 mei, onder bepaalde voorwaarden.
Die regel geldt niet voor:
- massagesalons;
- wellnesscentra, met inbegrip van sauna's;
- fitnesscentra;
- casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren.
Die activiteiten - die momenteel nog verboden zijn – mogen ook niet aan huis uitgeoefend worden.
Alle ondernemingen die opnieuw mogen openen moeten uiteraard wel rekening houden met verschillende veiligheidsmaatregelen.
Detailhandel
Alle winkels mogen openen tijdens hun gebruikelijke openingsuren en -dagen.
Nachtwinkels mogen geopend blijven vanaf het gebruikelijke openingsuur en ten laatste tot 22.00 uur.
Markten en ambulante activiteiten
Alle vormen van ambulante handel zijn terug toegelaten, op voorwaarde dat het gemeentebestuur hiervoor toelating heeft gegeven. De wekelijkse markten gaan ook opnieuw door.
Cafés en restaurants
Er verandert niets voor de horecasector. De mogelijkheid om de horecazaken te heropenen wordt bestudeerd tijdens fase 3 van de exitstrategie, die ten vroegste op 8 juni 2020 van start gaat, als de gezondheidssituatie dat toelaat.
Schoonheidssalons en kapsalons
Schoonheidssalons, schoonheidsspecialisten, nagelsalons, niet-medische pedicurezaken, kappers, en barbiers mogen opnieuw openen. Ze mogen echter enkel op afspraak werken. De dienstverlener neemt de gepaste hygiënemaatregelen om zijn handen, de gebruikte werkinstrumenten en zijn werkstation na elke klant te desinfecteren.
Tips voor een veilige start
Tips en communicatiemiddelen Gids heropening winkels
Update 15 mei - 18u00
Vanaf 18 mei kan er overgegaan worden naar fase 2. Concreet mogen de wekelijkse markten opnieuw doorgaan en mogen de zogenaamde contactberoepen ook opnieuw hun activiteit heropstarten.
Ontdek hieronder meer info over deze beslissingen.
Update 8 mei- 18u00
De Nationale Veiligheidsraad kondigde aan dat er kan overgaan worden naar fase 1B vanaf maandag 11 mei 2020. Ondertussen werd ook het Ministerieel Besluit gepubliceerd, waarin enkele belangrijke aandachtspunten zijn opgenomen. Deze werden hieronder aangevuld.
Voor winkels
Alle winkels mogen terug openen, maar de heropening moet uiteraard onder voorwaarden gebeuren:
- Max. 1 klant per 10 m² toegelaten, voor max. 30 minuten. Indien het gaat om een afspraak mag dit eventueel langer, maar dit moet nog steeds beperkt blijven tot het strikt noodzakelijke;
- Klanten moeten alleen winkelen; kinderen jonger dan 18 en mensen die hulp nodig hebben, mogen uiteraard wel worden begeleid door mensen die onder hetzelfde dak wonen;
- De onderneming stelt middelen om de noodzakelijke handhygiëne te voorzien ter beschikking van het personeel en de klanten;
- De maatregelen die worden opgesomd in de Generieke gids betreffende de opening van de handelszaken om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, moeten worden toepast. Je kan deze ook terug vinden op deze pagina.
- Er mogen geen verkoopacties op de openbare weg worden uitgevoerd en het plaatsen van uitstallingen, vlaggen of andere objecten zoals stoepborden is niet toegelaten.
- Er moet voorrang gegeven worden aan mensen ouder dan 65, aan mensen die minder mobiel zijn en aan het verzorgend personeel.
- Het dragen van een mondmasker wordt sterk aangeraden;
- Steeds rekening houden met de veiligheidsafstand van 1,5 meter,
- Voor de werknemers moet een veilige werkomgeving worden gegarandeerd.
- Winkels mogen open blijven volgens de gebruikelijke dagen en uren. Nachtwinkels mogen geopend blijven vanaf het gebruikelijke openingsuur tot 22u00.
We somden heel wat tips op om veilig te kunnen starten. Ontdek ze via de link hieronder.
Voor ambulante handelaars
Wekelijkse markten zijn nog niet toegelaten. Marktkramen en foodtrucks op een standplaats buiten de wekelijkse markt, mogen wel hun standplaats terug innemen.
voor contactberoepen
De uitoefening van zogenaamde contactberoepen is in deze fase nog niet toegestaan. In het Ministerieel Besluit worden volgende onderneming letterlijk vernoemd, en moeten dus gesloten blijven:
1° de schoonheidssalons;
2° de niet-medische pedicurezaken;
3° de nagelsalons;
4° de massagesalons;
5° de kapperszaken en barbiers;
6° de wellnesscentra, met inbegrip van sauna’s;
7° de fitnesscentra;
8° de tatoeage- en piercingsalons;
9° de casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren.
Update 23 april - 16u00
Op vrijdag 24 april komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Er wordt verwacht dat er beslissingen zullen worden genomen over een eventuele versoepeling van sommige maatregelen vanaf 4 mei 2020.
Indien er maatregelen met betrekkingen tot handelszaken en ondernemingen zouden wijzigen kun je deze hier raadplegen. Gelieve er wel rekening mee te houden dat dit met enige vertraging kan gebeuren aangezien niet alle details meteen gekend zijn, en we steeds correcte informatie willen doorgeven.
Update 16 april - 11u00
Op woensdag 15 april kwam de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen en werd beslist om de huidige maatregelen te verlengen tot en met 3 mei 2020.
Om deze verlenging van de maatregelen draaglijker te maken heeft men ook beslist dat doe-het-zelfzaken en tuincentra opnieuw kunnen openen, onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels. Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer dit wordt toegelaten. De veiligheidsafstanden zullen moeten worden gerespecteerd.
De overige regels blijven ongewijzigd.
Wat de bedrijfswereld betreft, blijven de huidige regels van toepassing totdat de protocollen per sector kunnen worden bekrachtigd. Het doel van deze protocollen is om de bedrijven in staat te stellen hun normale activiteiten zo snel mogelijk te hervatten en tegelijkertijd adequate werkomstandigheden voor hun werknemers te garanderen, aangepast aan de situatie. Telewerken moet nog enige tijd de voorkeur blijven krijgen.
Update 14 april - 9u00
Op woensdag 15 april komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om te beslissen over een eventuele verlenging van de maatregelen. Er wordt verwacht dat deze zullen worden verlengd tot minstens 3 mei 2020.
Indien er maatregelen met betrekkingen tot handelszaken en ondernemingen zouden wijzigen kun je deze hier raadplegen. Gelieve er wel rekening mee te houden dat dit met enige vertraging kan gebeuren aangezien niet alle details meteen gekend zijn.
Update 7 april - 8u30
Het Crisiscentrum verspreidde op 6 april om 12u een nieuw document met een antwoord op de veelgestelde vragen. Dit zijn de voornaamste wijzigingen voor ondernemers:
Welke winkels blijven open?
Het Ministerieel Besluit van 23/03/2020 geeft voedingswinkels, nachtwinkels en winkels voor dierenvoeding, toelating om open te blijven.
Naast de reeds gekende zaken worden ook volgende winkels toegevoegd aan de lijst:
- de telecomwinkels met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen, maar enkel onder volgende voorwaarden:
- Enkel in uitzonderlijke gevallen kan er voor de voorziening van het benodigde materiaal (telefoontoestellen, modems, decoders, simkaarten) door de operator doorverwezen worden naar een service- of winkelpunt dat uitsluitend onder de merknaam van de operator opereert,
- Enkel mits vooraf een afspraak wordt gemaakt
- Slechts één klant per keer toegelaten
- Uiteraard mits inachtneming van de social distancing maatregelen.
- winkels voor medische hulpmiddelen, maar enkel voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak. Uiteraard mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Uitstelbare zorg of verkoop moet worden uitgesteld. Oogmetingen worden uitdrukkelijk afgeraden omwille van het risico op besmetting via het oogvocht.
Hoe zit het met gemengde winkels?
Voedingswinkels (voor mens en dier) die als secundair product ook non-food aanbieden (bijvoorbeeld papierwaren) blijven geopend en mogen die secundaire producten blijven verkopen. Ook slagerijen, bakkerijen, chocolatiers, ijsjeszaken, traiteurwinkels, drankenhandels, mogen openblijven, voor zover ze geen degustatie ter plaatse aanbieden.
Winkels die voeding slechts als secundair product aanbieden, moeten sluiten.
Alle andere winkels (kledingwinkels, elektrowinkels, doe-het-zelfzaken, papierwarenwinkels, parfumeries, drogisten, meubelwinkels, speelgoedwinkels, fotografen, carwash, babywinkels, ...) zijn gesloten, maar deze winkels mogen, indien mogelijk, hun telefonische en onlineactiviteiten verderzetten als levering aan huis gegarandeerd kan worden. Afhalen in de winkel zelf (take-away) mag niet.
Tabaks- en e-sigarettenwinkels blijven gesloten.
Openingsuren
Kan de wekelijkse rustdag voor voedingswinkels verplaatst en/of geschrapt worden?
De kleinhandelaars in voedingswaren moeten op hun wekelijkse rustdag gesloten blijven. Het Ministerieel Besluit van 23/3/2020 voorziet niet in een opheffing van de verplichting op wekelijkse rustdag.
Ook nachtwinkels moeten hun wekelijkse rustdag respecteren.
Als een handelaar zijn wekelijkse rustdag wil wijzigen, dan moet hij dit voor minstens 6 maanden doen. (Meer informatie)
Wat zijn de toegestane openingsuren voor de winkels die openblijven?
De voedingswinkels mogen openblijven tijdens hun gewoonlijke openingsuren en -dagen.
Nachtwinkels mogen openblijven vanaf het gebruikelijk openingsuur tot 22 uur.
Mogen winkels vroeger opengaan dan 7 uur?
Ja, als dit overeenstemt met de gebruikelijke openingsuren, andere winkels mogen niet vroeger opengaan dan 7 uur.
Ambulante handel
Zijn foodtrucks, kiosken en voedingsstanden toegelaten?
Neen, ze moeten worden gelijkgesteld aan voedingskraampjes die op de markt staan en mogen dus niet openblijven, tenzij ze nodig zijn voor de voedselvoorziening van de zones waar geen voedingszaken aanwezig zijn. In Wevegem zijn dergelijke kramen niet noodzakeliljk voor de voedselvoorziening waardoor elke vorm van ambulante handel verboden is.
Thuislevering kan op bestelling, op voorwaarde dat dit geen deur aan deur verkoop wordt en mits in achtneming van de social distancing maatregelen.
Een mobiele verkoper van gebraden kip of een ijskar wordt beschouwd als een foodtruck/voedingskraam.
Overige
Welke regels zijn van toepassing in de bouwsector?
Bouwactiviteiten buitenshuis, inclusief de werkzaamheden van een landmeter, mogen plaatsvinden, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Dit geldt ook voor werken binnenshuis in wooneenheden die niet-bewoond zijn of die niet in gebruik zijn (bv. bedrijfsgebouwen die leeg staan). Voor herstellingen binnenshuis in bewoonde wooneenheden is hoogdringendheid in het kader van veiligheid, welzijn en hygiëne een strikte vereiste (loodgieter, herstellingen).
Essentiële bouwwerkzaamheden binnen cruciale sectoren en essentiële diensten mogen plaatsvinden zelfs indien het niet mogelijk is om de social distancing maatregelen in acht te nemen. Deze moeten toegepast worden in de mate van het mogelijke.
Mogen tandartsen, kinesisten, osteopaten, podologen etc. hun activiteiten blijven uitoefenen?
Tandartsen, kinesitherapeuten, osteopaten, … mogen hun activiteiten blijven uitoefenen. Uitstelbare zorg dient op een later moment te worden uitgevoerd.
Mogen schoonheidscentra (beautysalons, zonnecentra, …) openblijven?
Die zijn gesloten en schoonheidsspecialisten mogen hun diensten niet aan huis leveren, ook niet op afspraak.
Zijn dierenkapsalons geopend?
Neen, zij zijn gesloten. Ook dienstverlening aan huis is niet toegestaan.
Update 2 april - 9u45
Alle steunmaatregelen werden hieronder op een rijtje gezet.
Update 1 april - 15u00
De Vlaamse Regering kondigde zopas een nieuwe steunmaatregel aan voor ondernemers die niet verplicht moeten sluiten, maar wél zwaar omzetverlies hebben.
Deze ondernemingen zullen binnenkort een eenmalige premie van 3.000 euro kunnen aanvragen.
? Voor welke ondernemingen?
Ondernemingen die op dit moment nog actief mogen zijn, maar waarvan hun omzet met minstens 60% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De referentieperiode is 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020.
? Bijvoorbeeld: bedrijven in de evenementensector, freelancers, schilders, loodgieters, kinesitherapeuten, tandartsen, psychologen, logopedisten,... Maar ook voedingswinkels die door gebrek aan passage of toeristen toch zwaar omzetverlies lijden zoals pralinewinkels of drankenhandelaars.
? Ook zelfstandigen in bijberoep komen in aanmerking voor deze premie, op voorwaarde dat ze dit niet combineren met een job als werknemer van 80% of meer. Het bedrag is afhankelijk van het inkomen als zelfstandige:
- Inkomen > 13.993,78 euro: compensatiepremie van 3.000 euro
- Inkomen tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro: compensatiepremie van 1.500 euro
Winkels
Alle winkels zijn gesloten, behalve:
- Voedingswinkels, inclusief nachtwinkels (tot 22u)
- Dierenvoedingswinkels
- Apotheken
- Krantenwinkels
- Tankstations en brandstofleveranciers
- Winkels met basisvoorzieningen voor pasgeborenen.
Alle andere winkels (kledingwinkels, elektrowinkels, doe-het-zelfzaken, tabakswinkels, papierwarenwinkels, parfumeries, drogisten, meubelwinkels, speelgoedwinkels, fotografen, carwash, …) zijn gesloten, maar deze winkels mogen indien mogelijk hun telefonische en onlineactiviteiten verderzetten als levering aan huis gegarandeerd kan worden. Afhalen in de winkel zelf mag niet.
Horeca
- Alle cafés en restaurants blijven gesloten
- Cafés en restaurants moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten.
- Wie afhaalmaaltijden of thuisleveringen wil aanbieden mag dit nog steeds doen, maar enkel tussen 7u00 - 22u00.
Diensten
Verschillende dienstverleners mogen mogen hun diensten blijven aanbieden, mits de voorwaarden van social distancing zo goed mogelijk worden nageleefd. Indien mogelijk wordt er slechts 1 klant tegelelijk toegelaten. Alle tussenkomsten worden best zoveel mogelijk beperkt tot het strikt noodzakelijke. Alles wat kan uitgesteld worden moet uitgesteld worden!
Bedrijven
- Naar het werk gaan mag dus wel nog, maar telewerken moet de norm worden"voor elke functie die dat toelaat". Bedrijven waar telewerken niet mogelijk is, moeten de regels van "social distancing" respecteren.
- Bedrijven die die regels niet kunnen garanderen, moeten sluiten. Als bedrijven de regels aan hun laars lappen, riskeren ze zware boetes of zelfs een sluiting.
- Enkel voor bepaalde cruciale sectoren - denk aan de medische - en essentiële diensten zal er een uitzondering gemaakt worden. Maar ook hier moeten de regels van "social distancing" in acht genomen worden.
- Een overzicht van de essentiële diensten werd opgenomen als bijlage bij het ministrieel besluit en kun je hier raadplegen.
Update 18 maart - 7u30
De evolutie van de verspreiding van het coronavirus wordt dagelijks geëvalueerd. Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen is de Nationale Veiligheidsraad (NVR) op dinsdag 17 maart bijeengekomen.
Er is beslist om de maatregelen die in voege waren sinds 14 maart te versterken met aanvullende verregaande maatregelen om de social distancing te verzekeren en de verspreiding van de epidemie van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe maatregelen zijn van toepassing op het hele grondgebied vanaf woensdag 18 maart 2020 om 12 uur tot en met 5 april 2020. De evolutie van de situatie wordt dagelijks beoordeeld.
De vorige maatregelen blijven van toepassing tot deze middag, en zijn hieronder terug te vinden bij 'vorige updates'.
Op dit momenten zijn volgende details gekend over de nieuwe richtlijnen die van toepassing van vanaf 12 uur deze middag:
Winkels
- Niet-essentiële winkels en handelszaken zijn gesloten
- Voedingswinkels blijven gewoon open. Hamsteren is dus niet nodig. Bij supermarkten wordt de toegang wel beperkt tot 1 persoon per 10 vierkante meter, een klant mag ook maximaal 30 minuten in de winkel blijven.
- Apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels blijven wel ook open.
- Nachtwinkels mogen tot 22 uur openblijven
- Wat kappers betreft wordt per kapsalon 1 klant tegelijk toegelaten
- Markten worden verboden. De wekelijkse markten in Wevelgem, Moorsele en Gullegem gaan niet meer door.
Horeca
- Alle cafés en restaurants blijven gesloten
- Cafés moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten.
Bedrijven
- Naar het werk gaan mag dus wel nog, maar telewerken moet de norm worden"voor elke functie die dat toelaat". Bedrijven waar telewerken niet mogelijk is, moeten de regels van "social distancing" respecteren.
- Bedrijven die die regels niet kunnen garanderen, moeten sluiten. Als bedrijven de regels aan hun laars lappen, riskeren ze zware boetes of zelfs een sluiting.
- Enkel voor bepaalde cruciale sectoren - denk aan de medische - en essentiële diensten zal er een uitzondering gemaakt worden. Maar ook hier moeten de regels van "social distancing" in acht genomen worden.
- Een overzicht van de essentiële diensten werd opgenomen als bijlage bij het ministrieel besluit en kun je hier raadplegen.
Oude maatregelen (geldig t.e.m. 18/03 om 11u59)
Wat betreft de handelszaken en diensten:
Horeca
-
Cafés, clubs en restaurants moeten sluiten tijdens de week en in het weekend. Dat verbod geldt evenzeer voor de terrassen van die etablissementen. Enkel afhaalgerechten of leveringen aan huis zijn nog toegestaan, maar lange wachtrijen moeten worden vermeden;
- Bedrijfsrestaurants zijn ook gesloten tijdens de week en in het weekend;
- Discotheken, feestzalen, casino’s, gokkantoren en andere recreatieve zaken moeten worden gesloten tijdens de week en in het weekend;
- Hotels, vakantiewoningen, campings, vakantiecentra, B&B,… blijven geopend zonder toegang tot een bar, restaurant, gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes. De keukens kunnen wel nog roomservice aanbieden;
- Afhaalrestaurants, bedrijven die aan huis leveren (Deliveroo, Uber Eats enz.), drive-ins, broodjeszaken, snacks en frietkoten blijven toegelaten. Uitbaters moeten er op letten dat er geen lange wachtrijen ontstaan.
- Handelszaken die zitplaatsen aanbieden waar gegeten en gedronken kan worden moeten gesloten worden. Dat zijn bijvoorbeeld theehuizen, terrassen en binnenruimtes van frituren en meer algemeen elke plaats waar klanten zich kunnen zetten om te eten;
Detailhandel
- Winkels waarvan de verkoop van voeding de hoofdactiviteit is (meer dan 50 % van de totale oppervlakte van de winkel) mogen open blijven tijdens de week en in het weekend. Voor de verkoop van dierenvoeding gelden dezelfde regels.
- Alle winkels die zowel levensmiddelen als niet-levensmiddelen verkopen moeten de toegang tot hun rayons met niet-levensmiddelen verhinderen tijdens het weekend.
- Over het algemeen kunnen winkels van de detailhandel tijdens de week open blijven maar moeten ze sluiten in het weekend. Verkoop op afspraak is eveneens verboden in het weekend!
- Kapperszaken en schoonheidssalons moeten sluiten in het weekend. Tijdens de week mogen ze enkel klanten bedienen op afspraak. In tegenstelling tot de eerdere aankondigingen zijn ook diensten op afspraak en/of aan huis tijdens het weekend verboden.;
- Handel op lokale markten blijft toegelaten in de week als er voldoende afstand voorzien wordt tussen de personen (minimum 1,5 meter). In het weekend zijn enkel de kraampjes die voedsel verkopen toegestaan, eveneens op voorwaarde dat er voldoende afstand is tussen de aanwezigen. Indien social distancing niet gegarandeerd is, zal de burgemeester de markt verbieden;
- Apotheken, winkels met medische producten en verzorgingsproducten en bandagisten blijven gewoon open, ook in het weekend;
- Drogisterijen moeten gesloten zijn in het weekend;
- Winkels aan tankstations en nachtwinkels mogen in de week en in het weekend open blijven maar het is verboden ter plaatse te eten;
- Wassalons mogen in de week open zijn en moeten in het weekend gesloten blijven, inclusief de zaken zonder personeel ter plaatse;
- Krantenwinkels en loketten en afhaalpunten van de post moeten in het weekend gesloten zijn;
Diensten
- Kapperszaken moeten sluiten in het weekend. In de week mogen ze niet meer klanten ontvangen dan er beschikbare kappers zijn. De hygiënische maatregelen moeten versterkt worden en er moet voldoende afstand zijn tussen de aanwezigen (minimum 1,5 m en geen wachtzaal). Kappersdiensten aan huis mogen doorgaan;
- De schoonheidsinstituten en wellnesscentra zijn gesloten in het weekend. Tijdens de week mogen ze enkel klanten bedienen op afspraak;
- Bankloketten zijn geopend tijdens de weekdagen. Tijdens het weekend blijven enkel de automaten en zelfbankieren toegankelijk;
- Theaters, operagebouwen, filmzalen, culturele centra, bibliotheken, pretparken, binnenspeeltuinen, recreatieve centra en dierenparken zijn gesloten.
- Sporthallen, fitnesszalen (inclusief personal trainers) en zwembaden zijn gesloten. In hotels en vakantieparken is de toegang tot dergelijke ruimtes eveneens verboden.
- Carwashes zijn gesloten in het weekend;
- Pechverhelpers mogen zowel in de week als in het weekend blijven opereren;
- De transportsector is niet getroffen door de verbodsmaatregelen. Taxidiensten en alternatieve taxidiensten blijven in gebruik, mits een beperking van het aantal passagiers en verhoogde hygiënemaatregelen.
Samenvatting
|
Op een weekdag |
in het weekend |
Drankgelegenheid |
Moet sluiten |
Moet sluiten |
Eetgelegenheid |
Geen consumptie ter plaatse toegelaten, maar take away/thuisbezorging mag wel |
Geen consumptie ter plaatse toegelaten, maar take away/thuisbezorging mag wel |
Hotels, campings, vakantiewoningen, B&B |
Mag openen, behalve het restaurant/de bar. Eten serveren op kamer mag wel. |
Mag openen, behalve het restaurant/de bar. Eten serveren op kamer mag wel. |
Winkel zonder voeding, of waar dit niet de hoofdactiviteit is. |
Mag openen |
Moet sluiten |
Voedingswinkel |
Mag openen |
Mag openen |
Apotheek |
Mag openen |
Mag openen |
Nachtwinkel |
Mag openen, tenzij er crowding plaatsvindt |
Mag openen, tenzij er crowding plaatsvindt |
Kapper |
Mag openen, maar enkel op afspraak. Max 1 klant per kapper. |
Moet sluiten |
Krantenwinkel | Mag openen | Moet sluiten |
Wassalon | Mag openen | Moet sluiten |
Carwash | Mag openen | Moet sluiten |
Update 17/03/2020 - 15u00
Omwille van de coronamaatregelen worden sommige bedrijven verplicht volledig of enkel in het weekend de deuren te sluiten. Om hen financieel te ondersteunen, werd de corona hinderpremie in het leven geroepen.
-
4.000 euro voor bedrijven die verplicht volledig moeten sluiten
- 2.000 euro voor bedrijven die verplicht enkel in het weekend moeten sluiten.
Voor wie?
-
Vennootschappen met minstend 1 werkende vennoot of 1 VTE
-
Zelfstandigen in hoofdberoep, of in bijberoep (indien je gelijkaardige sociale bijdragen zoals een zelfstandige in hoofdberoep betaalt
Beperkt tot 1 premie per adres en per ondernemingsnummer (ongeacht aantal vestigingen)
Hoe aanvragen?
Online, maar de toepassing is momenteel nog in ontwikkeling
Meer info
via het Agentschap Innoveren en Ondernemen: 0800 20 555 of info@vlaio.be
Update 14 maart 2020 - 15u00
Het advies voor kapperszaken, schoonheidssalons, etc. werd aangepast. Deze zaken moeten in het weekend ook sluiten. Oorspronkelijk mocht men in het weekend nog openen op afspraak, maar dit is vanaf nu niet meer mogelijk.
Ook andere winkels mogen niet meer op afspraak klanten ontvangen in het weekend. Deze winkels moeten volledig sluiten.
Update 14 maart 2020 - 12u00
Het Agenschap Innoveren en Ondernemen heeft een overzicht gemaakt van de veelgestelde vragen over de verplichte sluiting. Deze pagina wordt continue aangepast volgens de besilssingen van het Crisiscentrum. De richtijnen kunnen dus nog wijzigen.
Ook met betrekking tot de Corona-hinderpremie is er momenteel meer duidelijkheid. Een samenvatting:
- Bij volledige sluiting
- Eenmalige premie van 4.000 euro
- Bij sluiting in het weekend
- Eenmalige premie van 2.000 euro.
- Men mag ter compensatie de zaak wel openen op de gebruikelijke rustdag.
- Eetgelegenheden die overschakelen op afhaal
- Eenmalige premie van 4.000 euro.
- Opgelet! Consumptie ter plaatse is niet toegelaten.
- Tip: schuif tafels en stoelen aan de kant. Zo hebben de klanten meteen ook meer ruimte om op een veilige afstand van elkaar te wachten op hun bestelling.