Expo's Bib in het Park

Foto van de expo in de bibliotheek

De bibliotheek zet in op een gevarieerd expo-aanbod in de tentoonstellingsruimte. Naast kunsttentoonstellingen (diverse disciplines, in samenwerking met het cultuurcentrum) zijn er informatieve tentoonstellingen. Daarnaast vinden we het als bibliotheek belangrijk om illustratoren in de kijker te zetten of te focussen op creatief met woord/poëzie. 

Door de corona-maatregelen zijn er tot en met juni geen expo's in de Bib in het Park. Je kan er wel foto's van het Fotografiecircuit bezichtigen.

expo textiel

juli - augustus: 'STOF TOT NADENKEN'
Linda Blondeel – Suzanne Londrieu – Martine Vandevelde

Misschien heeft het te maken met de creatieve aarde van groot Wevelgem. Allen hebben ze een link met Wevelgem via hun partner of (vroegere) woonplaats.

Of is het hun diepgaande zoektocht om zich uit te drukken in beelden wat hen raakt, dat hen bindt? De dames volgden het atelier mode en theaterkostuum bij Griet Vandewiele in de Academie van Kortrijk. Na die opleiding kozen ze ervoor om het thema textiel nog op een andere manier te gaan onderzoeken in het project-atelier in de academie van Kortrijk bij Hervé Martijn. De gemeenschappelijke interesse voor textiel zorgde voor een onbewuste kruisbestuiving tussen de drie dames.

Martine Vandevelde werkt gericht rond fysieke en mentale pijn en het thema vergankelijkheid. Ook bij Linda Blondeel kan je de thematiek van vergankelijkheid terugvinden, maar dan vooral rond sterke familiebanden van vroeger en nu. Suzanne Londrieu assembleert lichaamsfragmenten tot bevreemdende structuren. Deze worden aanvullend overspannen door een soort tweede huid waardoor vloeiende organische vormen ontstaan.

We zijn overtuigd dat hun werk je zal raken.

loopgraaf

september: BUNKER LEOPOLDSTRAAT - het ware verhaal -

In juli 2019 brachten diverse media het ongelooflijke nieuws over de ontdekking van een een immens nazibouwwerk onder Wevelgem.  Een reporter vond nabij de vroegere technische dienst in de Leopoldstraat een uitgebreide ondergrondse kelder, waarvan hij vermoedde dat die destijds als 'veldhospitaal' zou hebben gediend. Bovendien waren er sporen dat de bunker via een tunnel in verbinding stond met de kelder van het gemeentehuis.  Diverse inwoners stuurden hun kijk op de zaak naar het gemeentebestuur. Plaatselijke heemkundigen doken prompt in archieven en documenten.

Ondertussen staat het stilaan vast dat het verhaal in de media niet helemaal strookt met de historische realiteit.  Toch is nog niet alles opgehelderd. Het gemeentearchief, dienst erfgoed, heemkundige kring Wibilinga en geïnteresseerde burgers gingen op zoek op naar de juiste geschiedenis van de tunnels en bunkers. 
De resultaten van die studie kan je zien in de expo in september.

Tapijtsgeest

november: Tapijtsgeest

De expo - van Erfgoed Zuidwest - brengt het verhaal van de hoogpolige textielindustrie (voornamelijk tapijt, velours en meubelstoffen) in Zuid-West-Vlaanderen in beeld. Naast het bezoeken van de expo, zijn de verschillende tentoonstellingsdozen ook uitleenbaar. 

Dooreman

december:  D O O R E M A N - overzichtstentoonstelling

Dooreman (1958, Gent) heeft vanaf het midden van de jaren tachtig zowat in zijn eentje de grafische vormgeving van boeken en affiches in Vlaanderen naar het allerhoogste niveau getild. Of het nu de gedichten van Tom Lanoye betreft, het drukwerk van Toneelhuis, Theater Antigone en het NTGent, óf de boekverzorging van de recente bestsellers van Bart Van Loo: overal laat hij een glorieus spoor van perfect uitgekiende covers en bladspiegels achter. Als Ordnung dan toch muß sein, dan liefst die van Dooreman.

Speciaal voor de bibliotheek van Wevelgem duikt de meestertypograaf in zijn omvangrijke archieven. Originele prenten voor Playboy en De Standaard Magazine komen boven water – Dooreman is ook een gevierd tekenaar – alsmede een uitgelezen selectie posters, boekomslagen en rariteiten. Alles samen een bont gevlekte dwarsdoorsnede van een carrière die bekroond werd met de Henry Van de Velde Award voor Loopbaan 2014.

Meer info

De tentoonstellingen zijn steeds gratis en toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib.
Naast deze expo's zet de gemeente nog extra in op kunst. Meer info via de website van CC Wevelgem. We werken deze pagina regelmatig bij. Ook via de Facebook Wevelgem Cultuur blijf je op de hoogte van ons expo-aanbod.

 
Al eerder te gast in onze bib...
carll cneut / LEO TIMMERS / 
Tom De Visscher / Anne Vanoutryve / BART VAN REETH / Michel monteaux / HENK DELABIE - OLIVIA DE HASQUE en YVAN DERWéDUWé