Kazerne Dossin – bezoek met gids

  • Begeleide uitstap of rondleiding
  • Creativiteit

Op zaterdag 15 juni gaan we erop uit! In de voormiddag bezoeken we Fort Breendonk en in de namiddag staat Kazerne Dossin op het programma, beiden een bezoek met gids. Met behulp van een gids verdiepen we ons in de geschiedenis van de Holocaust.

10.30 - 12.30 uur | Fort Breendonk – bezoek met gids

In het Fort van Breendonk achterhalen we de donkere geschiedenis van SS-Auffanglager Breendonk. Van de kille slaapzalen en de werf voor dwangarbeid tot de folterkamer en de executieplaats: de volledige site ademt de verschrikking die de gevangenen onder Duits bewind hebben ondergaan.

Het Fort van Breendonk dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Het betonnen pantserfort maakt deel uit van een fortengordel rond de strategisch gelegen havenstad Antwerpen. Het heeft een bewogen geschiedenis in en na de Wereldoorlogen. Zijn gruwelijke reputatie krijgt het Fort van Breendonk in de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetter richt er een voor hoofdzakelijk politieke gevangenen. Het regime in Breendonk is hoogst gewelddadig.

Tijdens de bevrijding treffen de Britten een verlaten kamp aan. Ze brengen er tijdelijk Duitse krijgsgevangenen onder. Vrij snel daarna wordt het voormalige Fort opnieuw gebruikt als kamp. Verzetsstrijders sluiten er vermeende collaborateurs in op. Ook in deze periode, gekend als ‘Breendonk II’, gaan bewakers zich te buiten aan excessen. In 1947 wordt de site uitgeroepen tot Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk. Vandaag is Breendonk één van de best bewaarde kampen van Europa en maakt het deel uit van het War Heritage Institute.

Ontdek hoe een betonnen pantser fort dat oorspronkelijk gebruikt werd tijdens WOI als onderdeel van een verdedigingsgordel transformeerde naar een politiek gevangenenkamp van de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Maak kennis met de dwangarbeid, ontbering, mishandeling en manipulatie die zo’n 3600 gevangenen doorstonden tijdens hun verblijf.

Praktisch: Za 15 juni | 10.30 - 12.30 uur | €13 of €8 museumpas
Afspraak ter plaatse (Brandstraat 57B, 52830 Willebroek) of vervoersmogelijkheid met minibus (€20, van Cultuurcentrum Wevelgem naar Fort Breendonk)

14.30 - 16.30 uur | Kazerne Dossin – bezoek met gids

De collectie van Kazerne Dossin brengt de vervolging van Joden, Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld en informeert over de mechanismen achter mensenrechtenschendingen, van vroeger én nu. 

Het museum werd gebouwd op een symbolische plek, waar vroeger het arresthuis was. Het is gelegen tegenover de Dossinkazerne. Het plein tussen beide gebouwen verbindt oud en nieuw. De historische treinwagon duidt de plaats aan waar de spoorlijn lag.

In de tentoonstelling van Kazerne Dossin stap je mee in het spiraal van toenemend geweld en ontdek je de aanleiding van de Holocaust en zijn gevolgen. Er is ook een memoriaal waar je een eerbetoon aan de slachtoffers kan brengen.

Praktisch: Za 15 juni | 14.30 - 16.30 uur | €20 of €8 museumpas
Afspraak ter plaatse (Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen) of vervoersmogelijkheid met minibus (€20, van Fort Breendonk naar Kazerne Dossin, nadien terug naar Cultuurcentrum Wevelgem)

Hoe daar geraken? Voor de verplaatsing naar beide locaties leggen we een minibusje in voor de geïnteresseerden. Zin me mee te gaan? Voor 20 euro per persoon kan je mee met het busje vanuit Wevelgem naar Fort Breendonk (voormiddag). Na het bezoek aan Kazerne Dossin (namiddag) rijden we terug naar Wevelgem en zetten je weer af op ons verzamelpunt aan het Cultuurcentrum. Let op: als je enkel deelneemt aan de uitstap naar Fort Breendonk en niet meegaat naar Kazerne Dossin, ga je best niet mee met het busje.
Regel je liever zelf jouw vervoer qua timing en vervoerswijze? Dat kan gerust. Voor elk bezoek spreken we af ter plaatse.

Wanneer

tot

Locatie

Op locatie
op locatie
8560 Wevelgem

Price

Basistarief: € 20
Museumpas: € 8

Reservaties

Organisatie

CC Wevelgem
Kazerne Dossin – bezoek met gids

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Waar vind je de UiTPAS?